Blaty kuchenne

Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.

Zalety

odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem (z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne);
odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu;
odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty (dotyczy powierzchni roboczej blatu). W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej;
odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu;
odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam;
odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438. Dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania, zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.

Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.

Zastosowanie

do produkcji mebli;
jako elementy wykończenia wnętrz np. blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki.
Drewpłyt - Copyright 1997 - 2024